Restauratie

Bij restauratie van gebinten gaat het vaak om het herstel van afgezaagde of verwijderde staanders en verrotte onderkanten van gebintstijlen.
Bij het herstel daarvan gebruik ik waar mogelijk oud hout en anders nieuw hout van het zelfde soort. Hieronder een aantal voorbeelden van uitgevoerde reparatiesRestauratie gebint staander

De onderkant van deze staander was opgesloten in beton. Was daardoor gaan rotten.
Het stuk naast de stiep zat in de grond. Afgezaagd en een nieuwe stiep opgemetseld op de bestaande fundering

Nieuwe stiepen en of gebintstijlen
De eerste twee staanders afgezaagd en op nieuwe stiepen gezet omdat de onderkant begon te rotten door optrekkend vocht. De derde staander was gedeeltelijk slecht, vervangen en stiep verder opgemetseld , laatste was ooit afgezaagd en rustte op de balklaag van de zolder. Nieuwe boom en stiep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De liggers of ankerbalken
lagen op een muur die gesloopt
werd bij de verbouwing.
Van oude eiken gebinten
nieuwe staanders,
korbelen en schoren
gemaakt.

Gat dicht gemaakt
Een groot gat in een gebintstijl. Ontstaan door vreterij en het langdurig via het korbeel binnendringen van lekwater. Wanden recht gezaagd en met 2 pas gemaakte stukken oud eikenhout dicht gemaakt. Rondingen en aansluitingen met de kettingzaag met fijne ketting.
Borgen ankerbalk
Geweken ankerbalk opgevangen met blok eikenhout
Restauratie ankerbalk gebint
Gebinten waren onder de schoren afgezaagd. De ankerbalken en dus het dak, rusten op de rode ijzeren buizen. Ik heb nieuwe stijlen en stiepen gemaakt van de zelfde maat eikenhout en waar mogelijk de bestaande schoren hergebruikt
Linker gebintstijl nieuw gemaakt, rechter aangeheeld
Linker gebintstijl nieuw gemaakt, rechter aangeheeld
Gebint
Eiken gebint om dragende muur te vervangen
Ligger aangeheeld
De ligger was gebroken boven de staander. De gebintplaat werd daardoor niet meer ondersteund. Deel van de ligger vervangen.